Fyra användbara skrivverktyg
Fyra användbara skrivverktyg för bättre svenska texter 2025
Oavsett om du är en erfaren skribent eller endast skriver texter, rapporter eller presentationer då och då, är det alltid bra att ha tillgång till verktyg som säkerställer att dina texter håller hög kvalitet, och är språkligt korrekta.
För att underlätta skrivprocessen har vi sammanställt fyra kraftfulla webbverktyg som hjälper dig att skriva korrekt, variera språket och göra din text mer professionell. Dessa verktyg är inte bara lättillgängliga och kostnadsfria att använda, utan kommer också göra ditt skrivande både snabbare och smidigare än tidigare.
Svenska.se – tre ordböcker i en
Svenska.se är en fantastisk resurs för alla som behöver svar på språkfrågor – från hur ett ord stavas och böjs till dess betydelse och användning. Här samlas Svenska Akademiens Ordlista (SAOL), Svensk Ordbok (SO) och Svenska Akademiens Ordbok (SAOB) på en och samma plats, vilket gör det enkelt att slå upp ord och få tillgång till pluralformer, grammatiska regler och ordförklaringar. Ett extra plus för språknörden är att du även kan fördjupa dig i etymologi, det vill säga ords ursprung och historia.
Nyckelfunktioner:
- korrekt stavning
- böjningsformer
- ordens betydelse
- synonymer
Oavsett om du är student, skribent eller bara vill säkerställa att din svenska är korrekt är svenska.se en oumbärlig resurs som gör det enkelt att skriva rätt och förstå språkets nyanser.
Isof.se – få svar på dina språkfrågor
Språkrådet, numera en del av Institutet för språk och folkminnen (Isof), är en annan fantastisk resurs för korrekt svenska. Gå in på Svenska språket > Språkråd och skrivregler och ta del av ett smörgåsbord av nyttiga undersidor, bland annat Isof:s svar på språkliga frågor, råd och tips för att skriva klarspråk och boken Snabba skrivregler. För dig som ofta landar i engelska ord finns en lista med svenska ord du kan använda istället.
Nyckelfunktioner:
- svar på språkliga frågor
- tips på hur du skriver klarspråk
- boken Snabba skrivregler
Språkrådet via isof.se är en utmärkt resurs för både vardagligt skrivande och professionella texter. Den hjälper dig att navigera svenska språkets regler, och ger dig trygghet i att dina texter håller hög språklig kvalitet.
Synonymer.se – variationen gör skillnad
Att upprepa samma ord för ofta kan göra dina texter tråkiga och monotona. Synonymer.se hjälper dig att variera ditt språk genom att ge förslag på synonymer för det ord du skriver in. Detta verktyg är särskilt användbart när du vill hålla läsarens uppmärksamhet och förhindra upprepningar. En bonusfunktion är att du även kan hitta antonymer, alltså ordets motsats. För ibland måste man ju gå bakvägen för att hitta det ord man faktiskt är ute efter.
Nyckelfunktioner:
- synonymer och motsatser
- ger dig ett varierat språk
Synonymer.se är ett smidigt verktyg för alla som vill förbättra sina texter och hålla läsarna engagerade, och är idealiskt för att skapa variation och samtidigt bibehålla textens professionella ton.
TT-språket – snabba, lättöverskådliga tips
TT-språket är en ovärderlig resurs för alla som arbetar med text och som vill följa svenska språkets normer. Ursprungligen utvecklad för TT:s egna medarbetare, är verktyget lika användbart för journalister, skribenter och språkintresserade. Här får du de vanligaste skrivreglerna och många andra matnyttiga tips. Till exempel vilka ord som inte ska särskrivas, hur du använder förkortningar eller hur siffror ska skrivas. Dessutom får du hjälp med knepiga böjningar, valutor och hur man hanterar skiljetecken.
Nyckelfunktioner:
- skrivregler i korthet
- rättstavning och grammatik
- lättöverskådliga tips
TT-språket är en pålitlig guide för att hålla dina texter professionella och konsekventa, särskilt om du skriver inom journalistik eller andra områden där språkkvalitet är avgörande.
Granska din text med kritiska ögon
Det sista tipset handlar om att granska din egen text noggrant innan du publicerar den. Även om du har använt verktyg för att förbättra språk och stil kan små misstag eller otydligheter ha smugit sig in.
Viktiga punkter för en bra granskning
- Pausa och återvänd: Det kan hjälpa dig att se texten med nya ögon och fånga upp detaljer du tidigare missat.
- Läs högt: Att höra texten kan göra det lättare att upptäcka upprepningar eller konstiga formuleringar.
- Säkerställ struktur och flyt: Kontrollera att texten är tydlig, konsekvent och välorganiserad.
En noggrann granskning säkerställer att din text blir tydlig, korrekt och professionell. En liten extra insats i slutet kan göra en stor skillnad för hur ditt budskap tas emot.